Iza Grada 2
21231 Klis
021/240-292
021/549-651
Pon.- pet.
7:30 - 15:30
Rad sa strankama pon.- pet.
10:00 - 13:00
Općina Klis

Svečano obilježen Dan Općine Klis

14.08.2024. / Blagdani

Svečanom sjednicom općinskog vijeća obilježen je Dan Općine Klis i blagdan sv. Roka, zaštitnika mjesta. U jedinstvenom ambijentu kliške tvrđave centralni dio proslave bila je dodjela Nagrade Općine don Miru Šestanu, svećeniku koji već dvadeset godina posvećeno služi svojoj zajednici. Ovaj omiljeni kliški župnik sljedeće godine obilježava još jedan značajan jubilej – pola stoljeća svećeništva. U emotivnom obraćanju, don Miro se zahvalio na priznanju, naglasivši kako je u Klisu mnogo zaslužnih ljudi. Prisjetio se i trenutaka kada je s tugom napustio Kaštel Kambelovac i preuzeo službu u Klisu, ali je ubrzo postao neraskidiv dio zajednice kojoj je posvetio veliki dio svog života.

Nagradu mu je uručio načelnik Općine Klis, Jakov Vetma, koji je već treći mandat na čelu općine te je izrazio i ponos što na svakim izborima dobiva sve veću podršku mještana, a naglasio je i kako se ključne odluke donose gotovo jednoglasno. Posebno je istaknuo važnost zaštite prostora i očuvanja identiteta, što će biti njegov glavni fokus u nadolazećem razdoblju.

“Mi smo samo prolaznici, ako uništimo prostor, sve smo izgubili,” rekao je Vetma, naglasivši kako je budućnost Klisa u očuvanju identiteta. “Ne želim pričati samo o projektima, jer ako je riječ samo o tome, tada bi i konzultantska firma mogla voditi Klis. Ovo nije utakmica u kojoj je najvažnije iskoristiti svaku priliku za postizanje ciljeva. Trenutno su najveći problem u svijetu migracije koje mogu ugroziti naš identitet. Svi su u Klis dobrodošli, ali uz uvjet da poštuju naša pravila i tradiciju koju su nam ostavili naši preci,” poručio je načelnik Vetma.

Svečanoj sjednici prisustvovali su brojni uzvanici, uključujući ministra turizma Tončija Glavinu, koji je govorio kao premijerov izaslanik, saborskog zastupnika Antu Sanadera u ime predsjednika Sabora, splitsko-dalmatinskog župana Blaženka Bobana, te načelnika Novog Travnika, Stjepana Duju. Važno je napomenuti da je Novi Travnik prva općina prijatelj Klisa, čime je simbolizirana bliska suradnja i prijateljstvo između ovih dviju općina.

Tijekom sjednice prikazan je i video koji je pripremio predsjednik Općinskog vijeća Josip Didović, u kojem su predstavljeni projekti realizirani u protekloj godini, kao i planovi za nova ulaganja.

Načelnik Novog Travnika, Stjepan Dujo, pohvalio je Jakova Vetmu, ističući da se mnogi mogu ugledati na Klis kao primjer uspješnog vođenja općine. Ministar Glavina najavio je daljnju podršku Vlade ovoj mladoj općini, nazvavši Klis jednim od najugodnijih mjesta za življenje u Hrvatskoj. Saborski zastupnik Ante Sanader također je bio raspoložen, ističući kako je Glavina vjerojatno prvi ministar iz Klisa u povijesti, što dodatno svjedoči o uspjehu ove zajednice.

Sanader je posebno zahvalio svim braniteljima i onima koji su robijali kako bi dočekali neovisnost Hrvatske, prisjećajući se poznatog Klišanina Mije Glavine, čije su zasluge za slobodu duboko utkane u povijest Klisa. “Hvala Bogu da danas slavimo u svojoj državi,” rekao je Sanader, citirajući predsjednika Tuđmana: “Hrvatska će biti onakva kakvu je mi napravimo.” Istaknuo je kako smo svi mi odgovorni za to kakva nam je zemlja danas.

Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban u svom govoru pohvalio je Jakova Vetmu, istaknuvši da je tajna uspjeha Klisa u zajedništvu, upornosti i strpljenju u radu. “Splitsko-dalmatinska županija uvijek će biti potpora u realizaciji projekata na području Klisa, a tako će biti i ubuduće,” zaključio je Boban, potvrđujući trajnu podršku županije ovoj uspješnoj općini.

Skip to content